Няма как корпорациите да спрат мобилността на офиса

Никой не може да спре натиска от страна на служителите да използват персоналните си мобилни устройства в корпоративна среда. Истина е също така, че корпорациите все още нямат стратегия как да се справят с тази мобилност и произтичащите от нея проблеми със сигурността, управлението на много и различни платформи в корпоративна среда, както и сравнително високите цени на приложенията, които да решат тези задачи. Това стана ясно днес по време на конференция на IDC България, посветена на съвременната мобилност в организациите – „Mobility Enterprise”.

Проучване на анализаторската компания от 2011 година сред CIO-та в страни от Централна и Източна Европа е установило, че в България 70% от служителите в организациите работят само от офиса, докато 30 на сто работят и в условия на мобилност. За сравнение, в Румъния анкетираните са отговорили, че 45% от колегите работят мобилно. “България изостава сравнително погледнато от някои други страни, но се намира в тенденцията”, коментира Нели Вачева, управител на IDC България.

За първото тримесечие на 2012 г. разпространението на смартфони в България се е увеличило с 40,7% на годишна база, по данни на IDC. 30,7 на сто е делът на смартфоните от общия брой мобилни телефони, продадени през това първо тримесечие. През следващите три години анализаторите очакват проникването на “умни” телефони в Централна и Източна Европа да скочи с 26% – не лош ръст, но далеч по-малък в сравнение с Япония (74%) и Северна Америка (56%).

“Навлизането на медиа таблети също демонстрира увеличение, в България обаче бързото им разпространение се задържа от значителната им цена”, съобщи Нели Вачева.

Засега ИТ мениджърите имат на разположение два начина за “озаптяване” на мобилните джаджи в офиса, обобщи Вачева. Единият от тях е реактивен  –  осигуряване на допълнителни условия за работа на мобилните служители под техен натиск, и проактивен – предвиждане на функционалности, които да обезопасят потреблението в духа на тази тенденция, като също така допринесат допълнителни ползи за бизнеса.

Разходите за внедряване на мобилни технологии на този етап са доста високи, коментираха още от IDC. Бизнесът полага усилия да ги намали с решения като предлагането на облак като услуга.

Коментари по темата: „Няма как корпорациите да спрат мобилността на офиса”

добавете коментар...

  1. Marinski

    За таблетите малко се съмнявам, че ще се ползват сериозно за работа.

  2. Zanko

    Разбира се! Ще ми спират фейсбука и скайпа, хайде де де. В джоба ми не могат да бръкнат. Да не говорим, че прехвърлям мейлите от служебната в телефона. Щом ми е по-удобно, какъв е проблемът, питам аз?!!!!

Коментар