Всеки пети работодател планира да наема през Q3

 
 
Оптимизъм за наемане на персонал сред българските работодатели установи ново проучване на Manpower за заетостта.
 
Близо един от всеки пет работодатели отчита положителни планове за наемане на хора през третото тримесечие на тази година.

Нетният обзор на заетостта в България за периода юли-септември e на ниво от +13%, като в сравнение с второто тримесечие се е повишил с 5 процентни пункта, съобщиха от компанията.

Най-оптимистични са плановете на работодателите за наемане в секторите ресторанти и хотели, строителство, както и финанси, застраховане, бизнес услуги и недвижими имоти, а по региони – в Пловдив и Русе.

Правят се инвестиции за разширяване на завода за автомобилни части в Русе, което ще доведе до наемане на нови служители. Освен това, германски и руски фирми проучват възможността за навлизане в свободната зона, а правителството обсъжда идея за преместването на администрации в града, поясняват от Manpower.

От общо 751 работодатели, които са взели участие в проучването, близо една пета посочват, че възнамеряват да наемат служители през периода юли-септември.

Липсата на свободни кандидати с подходящи технически компетенции и умения продължава да бъде предизвикателство. Много от свободните позиции, които работодателите имат нужда да запълнят, изискват специализиран набор от умения, които са в недостиг на местния пазар, коментираха от Manpower.

Коментар