Чака се ръст във виртуалната сигурност

Все повече експерти препоръчват изнасяне на процесите по ИТ сигурността в отделни виртуализирани сървъри  (Virtual Security Appliance, VSA) или центрове за данни. Подобен подход отговаря на стремежа решенията за сигурност да се проектират така, че да консумират минимум системни ресурси.

 

VSA, в частност, не изискват интеграция с интерфейса на платформения софтуер на виртуализираната среда, което позволява да бъдат контролирани операциите за обмен на файлове и комуникациите между виртуалните машини „гости”.

Според анализаторската компания Infonetics Research, към 2016 г. световния пазар на решения за сигурност, организирани в рамките на центрове за данни или виртуализирани сървъри, ще достигне 4,4 млрд. долара.

В момента се наблюдава стремителен ръст в сегмента на защитата в центрове за данни с лидер Cisco, който държи около една трета от приходите, следван от Juniper, McAfee, HP и Fortinet. Няколко доставчика могат да разбъркат позициите в Топ 5, като сред тях са Trend Micro, Check Point, Arbor, Palo Alto, SonicWALL и F5, отбелязва Infonetics Research.

Интензивен е ръстът и на решенията за сигурност на база виртуализирани сървъри. Световният пазар на устройства за сигурност, като шлюзове SSL VPN, защитни стени, системи IDS/IPS и други, е нараснал с 57% през миналата година.

Очаква се пазарът на системи за сигурност, базирани на центрове за данни, да се увеличи с 8,7% през 2012 г. Най-силно ще се търсят интегрирани системи за защита, решения от типа IDS/IPS, както и такива за предотвратяване на DDoS атаки. И двата сегмента – центрове за данни и VSA ще получат импулс в следващите пет години, поради нарастващите заплахи за сигурността и тяхното голямо разнообразие, заключава анализаторската компания.

Коментар