AMD формира съюз с ARM срещу Intel

AMD работи с британския холдинг ARM и други компании по създаване на алтернативна архитектурна спецификация за програмиране на РС и мобилен софтуер. Проектът ще се различава от спецификациите, налагани от Intel, с който се конкурират и AMD, и ARM.

В състава на новосформираната група Heterogeneous System Architecture (HSA) Foundation влизат още Imagination Technologies, MediaTek и Texas Instruments. Целта на групата е отключване на производителността и енергийната ефективност на паралелните изчислителни енджини на хетерогенните процесори.

Компаниите ще работят за налагане на единна архитектурна спецификация и създаване на модел за програмиране, който ще помогне на софтуерните разработчици да се възползват от възможностите на модерните CPU и GPU, се казва в официално изявление на HSA.

За сравнение, идеята на Intel за бъдещето на PC процесорите се базира на продължаващо увеличаване на броя на транзисторите в чипа. Новата спецификация на HSA Foundation ще стъпи на отворени стандарти, става ясно от информацията на сайта на групата.

AMD вече налага комбинацията CPU-GPU със своята линия Fusion чипове, така че новото партньорство е естествено продължение на усилията на компанията в тази посока.

Коментар