Слаб HDD пазар, но печеливш

Продажбите на твърди дискове през първото тримесечие на годината са били по-слаби спрямо същия период на миналата година. За сметка на това обаче приходите на производителите са нараснали до рекордни нива в историята на HDD индустрията, в резултат на високите ценни.

По данни на IHS iSuppli, в периода януари-март пазарът на HDD възлиза на 9,6 млрд. долара – най-големия досега. Предишният рекорд е от първото тримесечие на 2010 г., когато приходите достигнаха 9,3 млрд. долара.

Доставките на твърди дискове през тримесечието възлизат на 145 млн. броя, докато през Q3 2011 г., което предшестваше наводнението в Тайланд, бяха продадени 174 млн. HDD.

Възстановяването на “допотопните” нива на доставки се очаква да настъпи през третото тримесечие на 2012 г. Средната цена на HDD ще остане почти без промяна, което предполага нови рекорди в приходите на производителите през следващите тримесечия, предвид нарастващия обем на продажбите.

Лидер на пазара през Q1 2012 e компанията Seagate Technology, която държи 46% от пазара. На второ място е Western Digital с дял от 32%, следвана от Hitachi GST (11%) и Toshiba (11%).

Като се отчете, че през март Hitachi GST стана част от Western Digital, дяловете на Seagate Technology и Western Digital почти се изравняват към момента. Сумарно, двата производителя държат 85-90% от пазара, което им позволява да контролират цените.

Ето защо, макар и продажбите да достигат нивата отпреди наводнението в Тайлайнд, което засегна сериозно HDD индустрията, не се наблюдава и не може да се очаква намаление на цените на устройствата.

Коментар