Турция и България са в зрителния ъгъл на SES Аstra

След като паднала Берлинската стана и Германия се обединила, мнозина източногерманци се втурнали да задоволят две отдавнашни мечти – да се сдобият със западен автомобил и с приемник за сателитна телевизия (Chris Forrester, High above, 2010; Broadgate Publications, Richmond UK)

Турция и България са във фокуса на сателитната компания, твърдят от SES. Южната ни съседка е шампион по гледане на телевизия и е най-бързо растящият пазар в търсенето на телевизия с високо качество в региона.Ако да имаш сателитна телевизия е показател, че живееш добър живот, то значи сме на прав път. Или поне така твърдят от SES Astra, компанията с флотилия от 50-тина геостационарни сателити и доставчик на сателитни комуникационни услуги.

У нас SES навлезе чрез локален партньор Сателайт БГ, който предложи пакет с HD канали срещу 38 лева месечна такса. Какви са обаче предизвикателствата пред амбициите на SES да стане предпочитан доставчик на DTH (директно-до-дома) услуги на колкото се може повече пазари?

Същото важи и за конкурентите на SES. Европа остава най-важният регион за всички в бизнеса. Въпреки че в Индия, например, 1 милион домакинства всеки месец стават абонати на сателитни канали и това е индикативно за динамичния ръст в индустрията като цяло.„Крайният потребител не разбира сателитния бизнес. И не е нужно да го разбира. Това, което иска той, е възможно най-много канали и то – евтино”, казва Роберт Хьолцле, старши вицепрезидент и търговски директор в SES. “В тази индустрия цената на сателитната услуга зависи от това как хората гледат на нея. Има пазари, към които трябва да се приспособим”, допълва Роберт Хьолцле.

Няма място за чудене, че населението в трудно достъпни и слаборазвити райони избира по-лесния начин на приемане чрез сателитната чиния. Интересно е също колко много усилия са впрегнати в управление и наблюдение – когато горе сателитът мръдне с 1 градус, на земята промяната се изразява с около 70 километра. Това, разбира се, повлиява върху сигнала и изисква строг мониторинг, който се извършва от централата на SES Astra в Бецдорф, Люксембург.

Скоро – планираната дата е 20 юни тази година, с помощта на ракета ILS Proton Breeze M от космодрума в Байконур, Казахстан, ще бъде изстрелян нов SES-5 сателит.

Подготовката и изпращането на сателит в орбита отнема няколко месеца и около 250 000 долара. Процесът изисква сложна изчисления и тестове – място за грешки няма, защото ако сателитът се повреди, поправки в орбита не се правят. Да си го кажем – остава горе като всяко друго излязло от употреба орбитално оборудване, онагледяващо развитието на технологиите от-до и спомен под формата на отпадък за бъдещите поколения.

Още малко цифри. В Чехия SES отчита по 20 000 абонамента месечно. „Спрямо размерите на пазара, това е доста добре”, коментират от компанията. Две орбитални станции Astra – 23.5E (за местните тв канали), която доставят дигитална телевизия на 80% от чешките домакинствата с чинии, и 19.2Е (за международни FTA канали) покриват цялата територия на страната под името Astra Duo LNB.

Основни пазари за SES, демонстриращи ръст през 2011 г., са също Великобритания – с 1,2 милиона домакинства повече за периода, Германия (0,9 млн.), Украйна (0,6 млн.), Полша (0,5 млн.) и Италия (0,4 млн.).

Видеоизлъчването на телевизонни канали за кабелни мрежи, DTH или за допълнителни цели е ключова дейност, която носи 73% от приходите на компанията през 2011 г. Глас, данни и други услуги донасят останалите 27% приходи.

Накрая, в неформален разговор научихме любопитния факт, че Planeta HD се демонстрира като образец в презентирането на сателитна телевизия с високо качество на изображението. Журналистите от Полша и Сърбия потвърждават весело: „О, да, знаем Азис! И Гергана!”.

Мартин Кобацки, вицепрезидент и директор за Централна и Източна Европа:

Не гледаме на България като на отделен континент

За нас България е част от Европа. Виждаме добър ръст на потреблението на DTH (директно-до-дома) услуги и това ни радва много. Ценим партньорството си със Сателайт БГ, благодарение на което в момента се предлага много атрактивен пакет с HD телевизия. Всъщност в България има възможности за повече от една платформа – подобно беше развитието на сателитния пазар в други страни. Сателитната телевизия е най-доброто решение за хората, които живеят в отдалечени райони и не само, и това се доказва в бъдещето. Възнамерявам скоро да посетя България и да проуча възможностите на пазара й отблизо.

Коментари по темата: „Турция и България са в зрителния ъгъл на SES Аstra”

добавете коментар...

  1. Gloria

    Булсатком – предполагам.

  2. Мони

    Звучи добре . Кой им е конкурент на тези?

  3. donbalon

    Само сателит не стига, трябва и приемникът да е качествен, иначе и аз се замислям, но ми се струва скъпичко на този етап

  4. ZaZ

    Хахахаха, няма лошо в Planeta HD, oпределено като качество каналът превъзхожда много други бг, сега съдържанието и посланието, дето се вихри е друг въпрос… хахаха..
    ей, направихте ми деня

  5. Добре :)

    Моето мнение че изказването е нелогично, невярно и нахално 🙂 Този път по-сдържано и културно. Извинявам се за предишните груби нападки 🙂

  6. Investor

    SES са B2B доставчик, кабелните оператори не са им конкуренти, а партньори и клиенти. Технюз, статията е интересна, поздравления.

  7. Admin

    Уважаеми посетителю, в интернет всеки чете и пише каквото иска. Придържайте се към добрия тон, ако държите да пишете и бъдете четен тук. 🙂

  8. Сат

    Теб умнико, кой те кара да ползваш тези услуги. Като не искаш, не ползвай. Има хора, които ще ги ползват не защото са глупави, а защото така искат

  9. до Edin

    Глупости говорите. Има много стойностни канали с научна и спортна тематика. Не всичко е ханъм тв и нова тв. Разберете най-накрая че има и много други канали на високо ниво!

  10. Edin

    що не се учудвам, че Tурция e номер 1 – в Мала Азия освен телевизия, неграмотност и добитък какво друго???? Teлевизорът е основно забавление на ниската интелигенция.

  11. Winterplace

    38 лева на месец е много за България.

  12. фен

    Аз така правя! Обаче нашата каравана е единствената с българи, които си носят телевизията с тях останалите са все чужденци – ми те какъв избор имат иначе да си ловят новините на чешки например

  13. Peter

    Сателитната телевизия наистина е най-доброто. Лятото си взимаш чинията с теб, забождаш я на каравана, я на хижата – и хей, живот, здравей.

Коментар