HP революционизира центъра за данни

HP повдигна завесата пред изчислителен център, който не се нуждае от традиционната енергия, предоставяна от електрическа мрежа. Разработката е дело на HP Labs, централното звено за проучвания на компанията.

Новата архитектура „Net-Zero Energy Data Center” в комбинация с техники за холистично енергийно управление позволява на организациите да намалят общия си разход на енергия с 30 процента, както и зависимостта от електричеството, доставяно по мрежата, твърди компанията.



Целта е изчислителните центрове да използват местни възобновяеми източници на енергия и така да се премахне зависимостта от местонахождение, доставка на енергия и големи разходи.

„Net-Zero Energy Data Center на НР не само цели да минимизира влиянието върху околната среда от използването на ИТ устройства, но също така си поставя за задача да намали енергийните разходи, свързани с работата на изчислителните центрове, за разширяване на ИТ достъпа в глобален мащаб”, коментира Кълън Баш, изтъкнат технолог в HP, временен директор на Групата за изследване на устойчивите екосистеми към HP Labs.

Net-Zero Energy Data Center стъпва на четири модула

  • Прогнозен модул: Осигурява мощен софтуер за анализ и прогнозиране на наличността и разхода на критични ресурси като възобновяема енергия и на нуждите на ИТ натоварването.
  • Планиращ модул: Предлага оптимизиращ алгоритъм, който балансира планирането на натоварването с оперативни цели от високо ниво, като постигане на работа при нулев разход на енергия от конвенционални източници.
  • Изпълнителен модул: Позволява управление на работното натоварване и разхода на енергия в реално време според изискванията за изпълнение и работните целите на изчислителния център.
  • Модул за проверка и доклади: Открива и коригира несъответствията между планираното и изпълнението.

Природосъобразният дейта център на HP Labs в Пало Алто, Калифорния е послужил за първоначална тестова основа за изграждане на революционния проект. Архитектурата „Net-Zero Energy Data Center” съчетава енергийно снабдяване и охлаждане от местни възобновяеми източници с нов подход за енергийно управление, който позволява планиране на обема от ИТ работата въз основа на наличните ресурси и изисквания.

Например, критичните и нетърпящи отлагане ИТ операции и натоварвания могат да бъдат планирани през светлата част на деня, за да съвпаднат с доставянето на слънчева енергия за изчислителния център, оборудван с фотоволтаични генератори. По този начин нуждата може да бъде „моделирана” според наличността на ресурсите, за да се намали обвързаността с невъзобновяеми източници.

В резултат, организациите ще могат да намалят съвкупните разходи за изчислителните центрове – от капиталовите инвестиции в инфраструктурни технологии до оперативните разходи за покриване на работното натоварване, като позволяват на повече потребители да се възползват от ИТ услуги.

Коментар