Франция въвежда нова тол система

Две от най-големите френски компании за електронно събиране на пътни такси – Eurotoll и Total – въвеждат нова тол система. Оборудването се състои от бордови устройства за превозните средства и електронна система за позициониране.

Проектът Ecotaxte предвижда таксуване на база километраж за френските национални пътища за товарни автомобили с тегло 3,5 тона и повече. Новото оборудване на стойност около 50 милиона евро ще бъде доставено от Siemens.

В допълнение към магистралите, мостовете и тунелите, които вече са предмет на система за таксуване, в средата на 2013 г. Франция ще въведе такса за използване на републиканските пътища и някои междуселищни пътища за камиони с тегло над 3.5 тона.

Пътната мрежа обхваща около 10 000 км. За разлика от конвенционалните системи с микровълни, сателитната таксуваща система директно открива местоположението на превозното средство, използвайки GPS сигналите, които са криптирани и предавани от мобилните устройства до контролния център за по-нататъшна обработка. Това прави технологията особено подходяща за добре развити пътни мрежи извън обхвата на магистралите.

Siemens вече достави сателитна тол система за Словакия през 2010 г. и завърши други подобни проекти в Лондон, Тел Авив и в района на Сиатъл в американския щат Вашингтон. Въвеждането на City Toll System в британската столица през 2003 г. доведе до намаляване на броя моторни превозни средства с 60 000. Трафикът е спаднал с 20%, а задръстванията – с около 30%.

Сателитната тол система в Сиатъл пък е първата в света, която комбинира позициониране на превозното средство в реално време и калкулация на таксата в зависимост от времето и разстоянието.

Пътните такси за специалната лента на магистралата Йерусалим-Тел Авив автоматично се регулират, отразявайки състоянието на трафика, като по този начин се гарантира средна скорост от 70 км/ч. Когато твърде много коли се движат в това платно, тол таксата автоматично се увеличава и лентата се изпразва.

Коментар