Полицаи пишат актове с джобни компютри

Полицаи пишат актове с джобни компютри
Технология ускорява рутинните операции по ръчно въвеждане на данни за нарушения на пътните правила
08/05/2006
Всеки шофьор сигурно поне веднъж е имал неудоволствието да постои до дясната врата на автомобила на пътния полицай, докато последният подготви документа за нарушение на правилата за движение. Писането на акта обаче е доста по-неприятна работа за самите полицаи. Ето, че и тук се намесват технологиите, за да облекчат работата на хората в униформи и да съкратят времето на досадно чакане за шофьорите-нарушители. Както и да елиминират грешките, резултат от ръчното попълване на акта.
А когато пътната полиция е моторизирана и действието се развива в един от най-големите градове на Калифорния, проблемът с ръчното писане на актове е наистина сериозен и може да причини главоболия и на най-ефективните полицейски отдели. До неотдавна в Санта Ана, град в топ десет на щата Калифорния, пътните полицаи пишеха всички документи за нарушения на трафика ръчно, а това означаваше бавно и в крайна сметка скъпо за една претоварена служба.
В Санта Ана решават този проблем, като преминават към електронен вариант на системата за санкциониране на пътните нарушения. Вместо да пишат на ръка, полицаите сега използват удобни джобни компютри с ярки екрани на компанията Hewlett-Packard.
Само с едно прокарване на шофьорската карта на нарушителя през четеца на карти, закрепен към джобния HP iPAQ, първата порция от персонална информация се въвежда автоматично в системата. След това полицаят попълва остатъка от акта бързо, чрез удобни менюта. Накрая, шофьорът нарушител получава копие от документа, разпечатано на портативен термален принтер.
Цялата информация за акта се записва върху флаш памет от типа SD карта. Когато се върне в офиса, полицаят влиза в компютърната система и зарежда електронните актове от флаш картата в базата данни на отдела. Статистиката показва, че при новата система на попълване на актове, грешките са намалели с 50% и сега пътните служби имат много по-точни данни за нарушенията.
В допълнение, HPiPAQ позволява на полицаите да въвеждат аудио записи от мястото на нарушенията, да правят снимки и да вземат, с помощта на прикачения четец, пръстови отпечатъци с разделителна способност 500 точки на инч.
В моторизирания отдел на пътната полиция на Санта Ана работят стотици служители. Резултатът от използването на всички тези технологии е по-бързо и по-точно изготвяне на актовете. А това означава по-висока ефективност на пътната полиция и в крайна сметка по-малко разходи.

Коментар