Два пъти по-бързи Wi-Fi устройства излязоха на пазара

Два пъти по-бързи Wi-Fi устройства излязоха на пазара
Експерти предупреждават за възможни проблеми със съвместимостта на продукти от различни производители, тъй като новият стандартза безжична комуникация още не е одобрен окончателно
08/05/2006
Супер бързи безжични устройства по проекто-стандарта 802.11n пуснаха на пазара водещи производители като Linksys, D-Link и Netgear. Новото поколение Wi-Fi продукти ще даде на потребителите два пъти по-бърз достъп до Интернет. В допълнение, технологията 801.11n поддържа няколко потока от данни. За крайния потребител това означава, например, едновременно зареждане от Интернет на аудио и видео файлове.
Компанията D-Link, доставчик на мрежови решения за бизнеса и крайните потребители, първа се похвали с пълна гама устройства, съвместими с проекто-стандарта 802.11n. Нейната фамилия продукти Rangebooster N ще атакува пазарите в Европа в началото на юни. В състава й влизат няколко безжични маршрутизатора, устройство за безжичен достъп, както и безжични адаптери за лаптопи и настолни компютри, вкл. безжичен USB адаптер – какъвто конкурентите още не са обявили.
Linksys, поделение на мрежовия колос Cisco Systems, миналата седмица извади на пазара първите си продукти, съвместими с 802.11n. Засега компанията предлага маршрутизатор, антена и карта за РС по новата технология. Но вероятно скоро ще разшири гамата си и с други супер бързи безжични устройства.
Не закъсня и конкурентът Netegar, който също анонсира безжични устройства по технологията 802.11n.
Всички тези обявления обаче пораждат основателния въпрос – съвместими ли ще бъдат безжичните устройства от различни производители? Спецификацията 802.11n (100 Mbps)  още не е одобрена окончателно от стандартизационните органи, което предизвиква съмнения у експертите дали продукт на Linksys, например, ще може да комуникира безпроблемно с такъв от Netgear. Евентуални промени в работния вариант на стандарта крият рискове вече обявените устройства “да не се разбират” с новите, които ще залеят пазара след приемане на стандарта 802.11n.

Безжични Wi-Fi стандарти  
802.11
безжично предаване на данни със скорост от 1 или 2 мегабита в секунда (Mbps), работи на честота 2.4 гигахерца (GHz)
802.11a
скорост до 54 Mbps, честота 5GHz
802.11b
скорост до 11 Mbps, честота 2.4 GHz
802.11g
скорост до 20+ Mbps, честота 2.4 GHz
802.11n
проекто-стандарт за безжична комуникация със скорост 100 Mbits

Друг аргумент на експертите срещу прибързаното пускане на устройства по проекто-стандарта за супер бърз Wi-Fi е, че тези ранни продукти може да не са съвместими с масово използваните в момента Wi-Fi устройства 802.11b/g. Въпреки твърденията на производителите, че проблеми няма да има, реалното приложение на технологията крие рискове от несъвместимости, както често се случва в света на технологиите. Обикновено доставчиците решават подобни проблеми с помощта на софтуерни ъпгрейди, достъпни безплатно за потребителите.

Характерно за новите 802.11n устройства е лесното им конфигуриране. D-Link, например, използва в своя безжичен маршрутизатор Rangebooster N технологията “Clickn’ Connect”, която има доказан успех в конфигурирането на подобни продукти, пуснати по-рано на пазара.
Освен безжични WiFi устройства по стандарта 802.11n това лято на пазара се очакват и безжични USB продукти. Докато Wi-Fi е подходящ за връзка към Интернет, то безжичният USB интерфейс ще намери приложение като начин за свързване на цифрови камери, мишки, принтери и други устройства към компютъра. Сега подобна безжична комуникация е възможна чрез технологии като Bluetooth и Infrared. Безжичният USB обаче ще предложи много по-висока скорост и вероятно ще се наложи бързо извън мобилните телефони, където Bluetooth държи стабилни позиции, тъй като е с много ниска консумация на мощност.

Коментар