М-Тел удвои сумата, с която помага на училището за кучета-водачи

М-Тел удвои сумата, с която ежегодно помага на училището за кучета-водачи, за да може то да покрие текущите си разходи и да продължи дейността си, след като преди няколко седмици стана ясно, че поради финансови затруднения може да прекрати съществуването си. Телекомът остана единственият спонсор на училището за кучета-водачи за незрящи. Всяка година Мобилтел дарява на фондация "Очи на четири лапи” 25 000 лева, като през тази година сумата ще бъде удвоена.

Още в момента, в който компанията разбра за финансовите затруднения на училището за кучета-водачи и за решението му да затвори врати, М-Тел призова всички, които имат възможност, да подкрепят финансово фондация „Очи на четири лапи“. След апела на компанията, правителството взе решение обучението на четириногите да премине на делегиран бюджет от държавата. До този момент училището разчиташе само на дарения от частни фирми и финансиране по различни проекти.

От 2003 година Мобилтел е основен спонсор на фондация „Очи на четири лапи”, която oбучава кучета-водачи и безвъзмездно ги предоставя на слепи хора. Незрящите също преминават курс на обучение за работа и живот с куче-водач. Само за последните 5 години в училището са дипломирани 40 кучета водачи.

С подкрепата на М-Тел фондация „Очи на четири лапи” осигури обучението на първия за България инструктор за кучета водачи и изгради мрежа от приемни семейства за социализация на бъдещи кучета водачи, тъй като обучението им започва едва от втората година, а през първата те трябва да бъдат отглеждани в приемни семейства.

Със съдействието на М-Тел и съвместно с Регионалния инспекторат по образованието беше реализирана и изключително успешната инициатива „Кучета-водачи в училище”. В рамките на образователната инициатива ученици от началните класове на редица столични училища научиха всичко за дейността на фондацията, както и за отговорната и хуманна мисия на кучето-водач в живота на незрящите хора. 

Коментар