Все повече компании дават отпор на хакерите

Нараства броят на компаниите, които извършват контраатаки срещу хакерските нападения. Тези действия са в отговор на рязко повишената напоследък активност на кибер престъпниците, цел на които са  както ИТ инфраструктурите на големи правителствени организации, така и малки компании.

 

Ответните удари имат двояк характер, отбелязва Ройтерс. Компаниите могат да се представят в негативна светлина, ако широката общественост узнае за техните действия. Този риск за репутацията  обаче не възпира всички компании.

Атакуваните предприемат различни типове ответни действия, като използват собствени сили или наемат външни организации. Според експерти, подобен подход е погрешен. Засегнатите компании трябва първо да намерят причините, поради които кибер престъпниците избират именно техните мрежи за взлом, и след това да се предприемат съответни действия.

Наскоро основателят на една от големите антивирусни компании – Лаборатория Касперски – предупреди за опасност от глобална киберепидемия и призова хакерите да прекратят разработката на все по-сложи и усъвършенствани заплахи. Самите компании за сигурност понякога са атакувани, и то с успех от хакерите.

Коментар