Китай иска автономен интернет

Трима специалисти от Китай предлагат нов IETF стандарт, който ще позволи на правителствата да „национализират” системата за домейн имена (DNS). Спецификацията „DNS Extension for Autonomous Internet” (AIP, DNS разширение за автономен интернет) описва начин за опериране на алтернативни DNS основни сървъри в рамките на отделните страни чрез използване на шлюзове (gateways) за транслация, съобщи DomainIncite.com.

 

За интернет потребителите, абонирани за една от тези AIP мрежи, DNS заявките ще съдържат допълнителен TLD, например .a или .b, който ще показва, че заявката е за алтернативен маршрут: Например, домейн възелът „www.yahoo.com” в мрежа B ще се представя като "www.yahoo.com.B".

Според авторите на публикацията в Domain Incite, предложението е опит за въвеждане на правителствена цензора чрез официално одобрена система за домейн имена, която иронично е наречена „Балканизация”. Твърди се, че целта на проекта е да позволи на правителствата да игнорират ICANN в полза на национални системи за пиъринг.

За да се осъществи преходът от Интернет към Автономен Интернет, всеки дял от сегашния интернет трябва първо да реализира самоуправление и постепенно да намали зависимостта си външни домейн имена, като COM, NET и др., се посочва в китайското предложение.

Вероятно целият Интернет не може да се преобразува синхронно наведнъж. За да не бъдат засегнати съществуващите резолюции за домейн имената, преди ядрото на Интернет да се преобразува в AIP мрежа, всяка страна трябва да изгради независимо своя AIP DNS система и да се свърже към интернет чрез оригинален линк. Или всеки две страни в споразумение да изградят техни AIP мрежи и да ги свържат една с друга, предлага Китай. 

по темата: „Китай иска автономен интернет”

добавете коментар...

  1. анонимно

    Ако подобна идея някак "проработи", то най-вероятно единствено страните от BRICS ще я подкрепят…

Коментар