ИТ пазарът в Македония отново със спад

ИТ пазарът в Македония бележи спад за втора поредна година, след като правителството и телекомите редуцираха ИТ бюджетите си. През 2011 г. обемът на пазара е намалял с 01,% на годишна база и възлиза на $178,98 млн., съобщи IDC.

Анализаторската компания очаква ръст от 1,5% на македонския ИТ пазар през 2012 г. и общ годишен ръст от 4,8% до 2016-та, когато обемът на пазара ще достигне $226 млн.

ИТ разходите на глава от населението се оценяват на $87 през 2011, което е 9,1% от средната стойност за Европейския съюз и доста под нивото на Адриатическия регион от $141.

Спадът на ИТ пазара за втора поредна година е резултат от продължаващото съкращаване на разходите за ИТ на правителството и телеком сектора, коментира Борис Житник, управляващ директор на IDC Адриатика.

Само две технологии бележат ръст (в местна валута) през 2011 г. – това са персоналните компютри и "хардкопи" периферията. ИТ услугите са намалели значително като резултат на намаляващото търсене от публичния, вертикалния и телекомуникационния сектор.

Коментар