Защитата от хакери е по-скъпа от потенциалните загуби

Любопитни изводи направиха учени от Кембридж след задълбочено изследване на загубите от хакери и действията на други кибер престъпници. 

 

Данните показват, че средствата, отделени за защита от хакери и за покупка на антивирусен софтуер значително превишават загубите от действията на хакери и злонамерени лица.

Така например, годишните разходи за защита от кибер заплахи в ИТ сферата възлизат на $1 млрд. във Великобритания, като $170 млн. от тях се падат на антивирусните програми и само $15 млн. на активни действия, насочени към търсене и прекратяване на дейността на хакерски групи от органите на реда.

Учените критикуват и някои по-рано публикувани доклади, които според тях изобилстват от неточности или пропускат важни моменти, като така изкривяват данните.

Например, британската компания BAE Systems излезе с отчет, в който загубите от действията на кибер престъпници се оценяват на $42 млрд. годишно. Според експертите, тези данни са твърде завишени.

Авторите на анализа предлагат значително да бъдат намалени разходите за защита, като усилията бъдат насочени към привличане на полицията и специалните служби за борба с кибер престъпленията.

Коментар