Google открива по 9500 вредни сайта на ден

Всеки ден Google открива по 9500 нови зловредни сайта, сочи статистика от интернет гиганта, публикувана във връзка с петгодишния юбилей на инициативата Safe Browsing.

“Нашите предупреждения ежедневно защитават от киберпрестъпници около 600 милиона потребители на браузъри Chrome, Firefox и Safari”, посочва в блога си Нилс Провос от екипа на Google по онлайн сигурност.

Интернет потребителите получават прeдупржедения при преход от резултатите от търсене в Google към потенциално опасни сайтове – в частност такива, на които са открити опити за фишинг (кражба на логини, пароли и друга важна информация).

Сред откритите зловредни сайтове има и напълно легални уеб страници, които са жертва на кибермошеници. По-често обаче в черния списък попадат специално създадени страници за разпространение на зловредни програми от рода на фишинга.

Google отбелязва, че особено често на фишинг атаки се подлагат сайтовете за онлайн търговия – именно там кибер престъпниците имат възможност да откраднат данни за достъп до банкови сметки на потребителите.

Коментар