ERP взима лъвския пай от инвестициите в софтуер

Пазарът на корпоративен софтуер ще достигне 120,4 милиарда долара през настоящата година, прогнозира Gartner. Това е 4,5% ръст спрямо 2011 г., когато корпоративните разходи за софтуер възлязоха на 115,2 млрд. долара. ERP системите ще привлекат най-много инвестиции през 2012 г., сочи анализът.

Влиянието на световната икономическа нестабилност върху пазара на софтуер не можеше да бъде оценено в пълнота преди края на първото тримесечие, коментира Gartner по-ранната си прогноза за 5% ръст на корпоративния софтуер през 2012 г. Компаниите ще увеличат разходите за специфичен софтуер, инсталиране на важни обновления, за интеграция и защита на системите и инфраструктурите.

Освен това ще нараства търсенето на облачни услуги по модела SaaS (софтуер като услуга), който предполага наем на бизнес приложения, разположение в публичния облак. Подобен модел изисква специални решения за защита на информацията, които са извън пределите на конкретната компания.

Пез 2010 г. делът на SaaS от корпоративните разходи за софтуер възлизаше на 11%, докато през 2015-та ще достигне 16%, прогнозира Gartner. През настоящата година продажбите на SaaS услуги ще нараснат до 14,5 млрд. долара, или със 17,9% спрямо 2011 г., когато този сегмент от пазара достигна 12,3 млрд. долара. Gartner очаква продажбите на SaaS през 2015 г. да възлязат на 22,1 млрд. долара.

Ключови сегменти на пазара за корпоративен софтуер пред 2012 година са решенията за бизнес анализ (BI), системите за управление на взаимодействието с клиенти (CRM), продуктите за създаване на цифрово съдържание (DCC) и комплексните системи за управление на бизнеса (ERP).

Най-големи ще бъдат инвестициите в сегмента на ERP – Gartner очаква там да се излеят 24,9 млрд. долара през 2012 г. Около 16,5 млрд. долара ще похарчат корпорациите за внедряване на офис пакети и по $13 млрд. за бизнес анализ и CRM.

Коментар