Windows Phone 8 ще поддържа до 64 ядра

Новата мобилна платформа Windows Phone 8 вече поддържа двуядрени процесори и екрани с по-висока резолюция. Това са две от най-съществените подобрения в представената вчера операционна система за смартфони.

 

В бъдеще платформата ще поддържа до 64 CPU ядра, съобщи Microsoft. Освен това Windows Phone 8 вече ще поддържа не само дисплеи с резолюция 480х800 точки, но и такива с 1280х768 и 1280х720 пиксела.

Microsoft препоръчва настоятелно използване в смартфоните на карти памет microSD и модули за безжична връзка NFC – технология, която дава тласък на безконтактните плащания.

Смартфони под управление на Windows Phone 8 се очакват от Nokia, Samsung, HTC, Huawei и др. Прави впечатление отсъствието на LG.

Единствен доставчик на процесори за Windows Phone 8 ще бъде Qualcomm, като се очаква първите WP8 смартфони да бъдат изградени на базата на SoC Snapdragon S3 и S4.

Има и една лоша новина. Смартфоните на база Windows Phone 7.5 няма да могат да работят с Windows Phone 8. За тях ще бъде предложено обновление до версия 7.8.

по темата: „Windows Phone 8 ще поддържа до 64 ядра”

добавете коментар...

  1. E P

    Интересен опит за реклама … Ядрото на Windows 7 поддържа 256 процесора, 4 групи по 64 с други думи, за Windows 8 са ограничили поддръжката до една единствена група. Преди около 2 години имаше интервю със Марк Русинович на тема Windows 7/Azure kernel, където обясняваше тези им ненадминати постижения. Аз лично много се забавлявах да му слушам глупостите.

    Изключително забавно е MS да се хвалят с поддръжка на 64 ядра, при положение, че UNIX-базираните OS (да не изреждам всичките) скалират значително по-ефективно, и на много по-големи масиви от процесори (вижте топ 500 на суперкомпютрите). Да не говорим, че това число (64) по никакъв начин не е доказуемо, нито пък е от някакво значение. Все още сме далеч от тази бройка. Естествено, MS много държат с тези си глупости да си правят евтина реклама за отроче №8.

    В същото време, резолюцията на екраните е повече от смешна. Уж имат DirectX, който да използва ресурсите на Snapdragon ефекивно …

    А, "глупаците" от Infinite Loop 1 и Mountainview разчитат на задръстения OpenGL ES … Е, някак им се получава да бутат ефективно х2 пъти по-високи резолюции (х4 повече пиксели). Добре, де, само Apple го правят за момента, но и Android платформата има представители (телефони) с по-високи резолюции от обявените в статията …

    Обратната съвместимост също е на изключително ниво – не поддържат дори предишна генерация устройства. И, докато при Android това е обусловено от тарикатлъците на производителите на телефони, то Nokia на практика работи за Microsoft в момента … и, как ли би могло да е, след като бившият шеф на Офис пакета в Майкрософт им е CEO (Steven Elop). И въпреки това, пак остават без поддръжка от страна на Редмънд … истински партньори, кво да ги правиш …

    За това какво планират от MS за бъдещето, можете да видите тук:
    http://www.youtube.com/watch?v=N1zxDa3t0fg

    Освен, че устройството заби, интересно е да видите как MS се опитват да хвърлят празни фрази, за да си правят реклама:
    Стивън Синофски съвсем небрежно вмята, как представения таблет, поради това, че е широкоекранен, има 30% повече място. Е, забрави да спомене 30% повече спрямо кое … С кратка сметка се вижда, че площта на дисплея е почти една и съща, независимо дали е 4:3 или 16:9.

    С други думи, мога да обобщя така:
    * Лошата новина е, че Microsoft продължават да пускат боклуци на пазара (вече започнаха и със скапан хардуер), като не спират да надуват фанфарите и да обясняват колко са велики и неповторими, какви истински иноватори са.
    * Добрата новина е, че още на презентацията им пролича – устройството съвсем в техен стил блокира. Аз имам само две препоръки. Първата е да оставят Reset бутон, втората е да върнат BSoD, така потребителите ще се почувстват в познати води (the superior User Experience).

  2. AzKoi

    "Смартфони под управление на Windows Phone 8 се очакват от Nokia, Samsung, HTC, Nokia, Huawei и др. Прави впечатление отсъствието на LG. "
    LG липсва за сметка на двойното участие Nokia. :D:D

Коментар