Vista щяла да вдигне цените на DRAM паметите

Оптимизъм, че новата операционна система Vista ще вдигне цените на DRAM паметите, изрази президентът на Powerchip Semiconductor Corp. (PSC), която е от големите играчи в сектора. Той твърди пред digitimes.com, че ръстът ще се случи през втората половина на годината.
В момента индустрията за памети страда от слабо търсене и ниски цени. Застоят ще продължи до май-юни, след което пазарът ще дръпне нагоре, според PSC. DRAM паметите поевтиняха рязко през февруари, доближавайки се до  производствената цена на PSC и вече не остана място за намаление.
Според президента на компанията, спот цените на DRAM-а ще се задържат на около $4 през първото полугодие. През втората половина на годината цените на паметта ще нараснат до $4.5, в резултат на очакваното увеличение на търсенето, стимулирано от Vista.
По-рано и президентът на Micron, водещ играч в индустрията на паметите, изрази очаквания, че операционната система на Microsoft ще доведе до поскъпване на DRAM-а, което е желано от индустрията.
PSC обмисля да инвестира в построяване на нов завод за 8-инчово производство на памети в Китай, като планът ще бъде готов до края на годината. В момента компанията е фокусирана в развитието на 12-инчовото си производство в Тайван.

Коментар