Водеща компания лансира у нас решения за Базел II

Готовност да помага на българските банки и финансови институции при въвеждане и прилагане на новите изисквания за капиталова адекватност Базел II обяви вчера в София Experian-Scorex, специализирано подразделение за аналитични бизнес решения на компанията Experian.

В рамката от изисквания за управление на кредитния риск, решението на Experian-Scorex покрива всички ключови аспекти от „жизнения цикъл” на отношенията финансова организация – клиенти, вкл. възникването на отношения с клиенти физически лица и представители на малкия и среден бизнес и по-нататъшното им управление.

Софтуерните решения на Experian-Scorex се прилагат както за привличане на нови клиенти, така и за управление на взаимоотношенията с вече съществуващи такива, като тяхната гъвкава структура за управление отговаря напълно на изискванията на Базел II, подчертаха представители на компанията. Платформата позволява на бизнес потребителя да разработва модели, да сегментира портфолио от клиенти и да използва подходящите стратегии за всеки един сегмент или сектор.

“Нашето решение е не само в съответствие с Базел ІІ, но то също така отговаря на най-добрите методи и практики за управление на риска. Experian-Scorex има важна и уникална роля да помага на кредитните институции при въвеждането и прилагането на изискванията на Базел II, благодарение на опита си в управлението на риска при потребителското кредитиране в световен мащаб”, каза Мария Канаки, директор пазари за Гърция и Балканския полуостров в Еxperian-Scorex.

Системите на Experian-Scorex предлагат технология за взимане на решения по време на цялостния „жизнен цикъл” на отношенията с клиента – от набелязването и спечелваните на нови клиенти до управлението и подобряването на дълготрайните връзки със съществуващите такива. Тези системи помагат на организациите да оптимизират приходите си, да намалят загубите и да развиват бизнеса си, като посрещат новите предизвикателства, вкл. спазване изискванията на новото споразумение за Базел II, предпазване от измами и защита срещу прането на пари.

Основният тласък за създаването на Капиталовото Споразумение Базел от 1988 г. е загрижеността на управителите на централните банки на G10, че капиталът на най-големите световни банки е опасно намалял след ерозионните процеси, в резултат на засилената конкуренция и кризата с латиноамериканския дълг. Споразумението от 1988 г. установява минимален капиталов резерв, което помага за стабилността на международните банкови системи и спомага за засилване на конкурентното равенство между активните банки в международен план. Въпреки че първоначално то е ориентирано към активните банки в света, в крайна сметка е въведено в повече от 100 страни.

Изискванията на Базел II се прилагат в ЕС чрез CAD3 (последният вариант на CAD3 е публикуван на 14 юли 2004 г.). За разлика от Базел, който е насочен към международно активни банки, CAD3 ще бъде прилагана към всички банки и кредитни институции в ЕС. Крайният срок за въвеждане е до изтичането на 2007 година. Директивата за Капиталова Адекватност (CAD) е ключов елемент за въвеждането на единен пазар, тъй като тя постига необходимата хармонизация за осигуряване на взаимно признание.

Коментари по темата: „Водеща компания лансира у нас решения за Базел II”

добавете коментар...

  1. Ivan Ivanov

    Izklju4itelno polezna informacija za men! Blagodarja!

Коментар