Philips ErgoSensor – с персонализирана ергономия

Компанията MMD, лицензен партньор за мониторите Philips, показа първия в света модел с ErgoSensor, който помага на работещите на бюро да постигнат много по-здравословна поза при седене пред компютъра.

Спомняте ли си, че в училище са ви учили да седите изправени? Това се оказва доста полезен съвет! Поддържането на правилна стойка обаче се оказва трудна задача, когато прекарвате часове пред компютърния екран всеки ден.

Иновативният модел на Philips с ErgoSensor е първият в света интелигентен дисплей, който може да съветва потребителя как да седи по най-здравословния начин и така да спомогне за намаляване на напрежението в очите и болките във врата и гърба, които често спохождат заетите служители в офисите.

Офис служителите се застояват все по-дълго пред монитора и често не съзнават, че това им носи болки или преумора. С ErgoSensor Philips решава точно този проблем, коментила Мартин Лечев, мениджър продажби за мониторите Philips в България.

ErgoSensor се грижи за добрата кондиция на потребителите по три начина. Това става с помощта на процесор, свързан към CMOS сензор. Няма нужда от инсталиране на какъвто и да е софтуер на компютъра, тъй като технологията е вградена напълно в монитора. Сложни алгоритми за взаимодействие между човека и околната среда анализират изображенията и извеждат съобщения на екрана.

Настройваните от потребителя предупреждения за оптимален комфорт включват:

• Разстояние от екрана: ErgoSensor-ът измерва разстоянието между очите и монитора и дава препоръки за коригиране на това разстояние.

• Правилна стойка: ErgoSensor-ът засича ъгъла, под който е наклонена главата, и предлага съвет за подобряване на стойката, ако тя е неподходяща за по-продължителен период от време.

• Подсещания за почивки: ErgoSensor-ът напомня на потребителя да си почине, като изчислява времето пред екрана.

Мониторът Philips ErgoSensor използва екологична технология, която минимизира ефекта върху околната среда. Тук идва мястото на четвъртата функция: след като може да „усети” къде седи потребителят, мониторът може лесно да разбере кога той е станал от мястото си. В такъв случай мониторът автоматично затъмнява екрана – например след като потребителят е видял подсещането за почивка и е отишъл за кафе. Тази функция прави монитора изключително енергоефективен. Всъщност, това може да доведе до намаляване на консумацията на енергия до 80%.

За спестяване на дори повече енергия потребителят може да използва превключвателя „0 вата”, разположен на гърба на монитора, с който прекъсва захранването от мрежата и намалява в още по-голяма степен ефекта върху околната среда.

Основната цел на ErgoSensor е да помогне на професионалистите да бъдат по-продуктивни. Мониторът не само усеща дали потребителят седи правилно пред екрана, но също и анализира това, което се случва на дисплея и през цялото време осигурява подходящото изображение, независимо от приложението, в което работи потребителят.

Благодарение на технологията SmartImage на Philips, ErgoSensor-ът анализира съдържанието на екрана и настройва характеристиките на дисплея в съответствие с избрания режим – Офис, Изображение, Забавление, Икономия и др.

Дисплеят е проектиран да осигури максимален физически комфорт. Philips Smart ErgoBase позволява той да бъде свален надолу, почти на нивото на бюрото, за постигане на по-удобен зрителен ъгъл. Малката височина между масата и рамката е решение за хора, които използват очила с двуфокусни, трифокусни или прогресивни лещи при работа с компютър. Потребителите могат да настроят ъгъла към собствената си височина. В допълнение, основата осигурява удобен начин за скриване на кабелите.

Philips ErgoSensor притежава TCO Edge сертификат. Този сертификат се присъжда само на продукти, които надвишават ултра-тежките еко изисквания. Така например TCO стандарта изисква от продуктите, носещи този знак, да използват поне 65% рециклирани пластмаси и минимум опасни материали.

Philips ErgoSensor ще бъде достъпен през юли на българския пазар на препоръчителна крайна цена от 599 лв. с  ДДС.

Коментар