Европа замразява ИТ разходите тази година

Разходите за ИТ в Европа практически ще бъдат прекратени през 2012 г., поради икономическата нестабилност, предупреди анализаторската компания Forrester Research.

Ръстът, ако въобще има такъв, ще бъде почти нулев. В най-лошия случай, при крах на еврото, ще се наблюдава повсеместен спад, коментира Ендрю Бартълс, автор на новия доклад.

Европейските власти правят всичко, което зависи от тях, за да избегнат най-лошия сценарий. Независимо от това обаче, ръстът на ИТ разходите едва ли ще превиши 0,3% през настоящата година, прогнозира Forreser.

Сравнително значим ръст ще се наблюдава само в областта на ИТ аутсорсинга. В частност, разходите на ИТ аутсорсинг и техническа поддръжка на хардуер ще нараснат с 3,3%, а на ИТ консултации и услуги по интеграция – с 2,8%.

В същото време разходите за комуникационно оборудване ще намалеят с 1,7% през 2012 г., твърди Forrester.

В доларово изражение картината на европейския пазар е още по-мрачна. Спад ще се наблюдава във всички категории, според анализаторската компания.

В частност, разходите за компютърно оборудване ще намалеят с 6,8% в доларово изражение, за комуникационна техника – с 8,4%, а за софтуер – с 5,2%, сочи анализът на Forrester.

Коментар