Цените на SSD продължават да падат

За една година цените на твърдотелните дискове (SSD), налагани като алтернатива на класическите HDD, са паднали с до 50% за някои модели, сочи анализ на TechReport.com.

Най-осезаемо са поевтинели устройствата на производители като OCZ, Crusial и Corsair. Повечето техни SSD вече се предлагат на цена от под 1 долар за гигабайт – така например моделът Crusial M4 с обем 256 GB струва по-малко от 200 долара.

Цените на SSD устройствата от Intel и Samsung падат по-бавно. От Intel обясняват това с по-високата производителност на нейните продукти.

Като цяло, статистиката показва 48-процентен спад в средните цени на SSD. Твърдите дискове продължават да са по-изгодни ценово, но разликата ще бъде стопена към 2013 г., прогнозират анализатори. Добрата новина е, че технологията на HDD също се развива – устройствата стават по-бързи и с по-голям капацитет.

Технологията NAND Flash, използвана в SSD, има редица предимства: устройствата на нейна база се отличават с компактни размери, по-ниска консумация на енергия и по-високо бързодействие спрямо HDD.

IDC очаква световните доставки на SSD устройства в потребителския сегмент (за ноутбуци, таблети и др.) да нараснат 10 пъти за пет години – от 11 млн. броя през 2011 г. до 100 млн. към 2015-та. Делът на NAND Flash паметите в 256-гигабайтовите SSD ще се увеличи от 19% до 42% за същия период.

Същевременно се очаква повишено търсене на устройства с капацитет 512 GB. Към 2015 г. тези модели ще заемат 8% от пазара, в сравнение с 0,3% през миналата година. Нарасналото търсене на SSD е продиктувано от популярността на таблетите и ултрабуците.

Коментар