Casio предава данни чрез видима светлина

Японската компания Casio създаде мобилно приложение за iPhone, което предава данни с помощта на светлинни сигнали във видимия спектър. PicapiCamera (видео) може да използва за предавател всяко устройство, способно да генерира променливо червен, зелен и син цвят.

Възможни са два основни подхода за предаване на цифровите данни с помощта на видима светлина. В класическия вариант това става с бързо включване и изключване на източника на светлина, при което цветовата разлика не се взима предвид, а като приемник на сигнала се използва обикновен фотодиод.

Вторият подход предвижда използване не на фотодиоди, а на сензори за изображения от типа на тези в цифровите фотокамери. Проектът Casio PicapiCamera разчита на камерата на iPhone, който обработва постъпващите данни с помощта на специално приложение, съобщи diginfo.tv.

Според разработчиците, новата технология има редица предимства спрямо съществуващите решения. Така например, данни от един източник могат да приемат до пет човека едновременно.

Обемът на предаваните данни не е голям – една дума с дължина 8 бита, но тя може да е уникален код, който се праща към облачен сървър, свързан с приложението Casio PicapiCamera. Сървърът връща на клиентското приложение съответно съдържание – например изображение, което се наслагва с картинката, снета с камерата.

Прототипът на системата позволява четене на информация от разстояние един метър, като с увеличаване на източника на светлина се увеличава и дистанцията. Така новата технология добива предимство спрямо алтернативни решения като QR-кодовете.

Инженерите на Casio описват сценарий, при който предавателят на светлина може да се инсталира на железопътна станция, а ако е достатъчно голям, информацията от него ще се прочете от голямо разстояние – до сто метра.

Коментари по темата: „Casio предава данни чрез видима светлина”

добавете коментар...

  1. stangen

    Преди повече от 10 години, Майкрософт продаваше ръчен часовник който се настройваше по този начин от екрана на монитора. Така, че това си е добре забравена стара технология.

  2. ЦЕцо!!!

    Изчерпва се този бутлукфон!!!

Коментар