Утрабуците под $800 невъзможни засега

Падането на цените на ултрабук компютрите под 800 долара ще бъде изключително трудна задача, според източници от тайванската ИТ индустрия. Въпреки че Intel активно налага ултрабуци от второ поколение, производителите не могат да постигнат цени от 799 долара за подобни модели, както иска процесорният гигант, съобщи Digitimes.com.

 

Intel препоръчва определени решения за намаляване на себестойността на ултрабуците и гледа оптимистично на възможността за постигане на ниски цени през третото тримесечие. Повечето производители от Далечния изток обаче не виждат как биха се вместили в този план на Intel, тъй като цените на ключови компоненти – като процесори, SSD, дисплеи и батерии – не се очаква да паднат през второто полугодие.

На базата на текущите цени на компонентите, пазарната цена на ултрабуците от второ поколение ще превишава 859 долара, като основните модели ще струват между 999 и 1299 долара. Очаква се излизането на Windows 8 през октомври да стимулира търсенето на ултрабуци през четвъртото тримесечие, но допълнителната поддръжка на сензорни дисплеи ще оскъпи ултратънките и леки компютри.

По-рано тази седмица тайванското подразделение на Intel покани девет компании – HP, Dell, Acer, Asus, Toshiba, Gigabyte, Lenovo, Samsung и Sony – на среща за обсъждане на маркетингови планове за новите ултрабуци. Регионалният мениджър на Intel Джейсън Чен обеща през второто полугодие да бъдат пуснати 110 модела ултрабуци, вкл. и такива с цена от 699 долара. Дали така мислят производителите обаче…

Коментар