Intel показва аспекти на бъдещия живот

Над 20 новаторски изследователски проекта, които са в процес на разработка, ще трансформират бъдещето на технологиите, съобщи Intel по време на демонстрация „Аспекти на бъдещия живот”. Същевременно компанията отвори и седмия си научно-технологичен център (ISTC) с фокус върху социалните компютърни технологии и изживяването на потребителите.

Центърът се помещава в Университета на Калифорния в Ървайн и ще си партнира с изследователски групи от няколко други университета. Intel ще инвестира $100 милиона в ISTC по петгодишна програма, която стартира от 2011 г. Целта на новия център е да създаде нова парадигма за компютърни технологии и изследвания в партньорство с учени по социални теми и технологични специалисти.

„Сформирахме мултидисциплинарна общност от преподаватели и студенти-изследователи от различни области, за да преодолеем разликата между техническите и социалните дисциплини”, каза Джъстин Ратнър – главен технологичен директор на Intel. „Предишни изследвания на Intel Labs доведоха до продукти, които влияят на нашето ежедневие, а нашите сегашни изследвания ще обогатят живота ни в бъдеще”, допълни Ратнър.

ISTC-Social ще фокусира своите изследвания върху информационните технологии и дигиталните медии като социални и културни феномени. Определяни от академичните среди като “третата вълна” социални компютърни технологии, дигиталният и социалният живот на хората ще стават все по-взаимнообвързани с течение на времето. Това ще предостави възможности за иновации в начина, по който хората се свързват един с друг чрез данни и в това как групите могат да използват дигитални инструменти, за да ангажират другите да променят света. Хората ще използват силно свързани, мобилни и облачни технологии, които движат прогреса.

Демонстрациите по време на събитието „Research at Intel 2012” се извършват в четири интерактивни зони, свързани чрез интердисциплинарен „Център за устойчив живот”, който изучава интелигентния град, дом и офис на бъдещето:

Моят живот: Технологии, задвижвани от жестове и съобразени с енергията променят начина на живот в дома. Това са най-различни сензори, които задействат контекстно изживяване, технология “Магическо огледало” или виртуална пробна на дрехи, включваща 3-D човешки аватари, които точно отбелязват формата на тялото и се движат реалистично, както и технология, която позволява на хората да излъчват и взаимодействат с медийно съдържание върху повърхности като стени или плотове.

Моята кола: Иновациите в тази зона изследват връзките между хората, магистралите и бързия обмен на информация, за да усъвършенства изживяването при шофиране. Една от демонстрациите показа прототип на фарове, които ще позволят на шофьорите да виждат през дъжда. Софтуер и Intel архитектура за изображения, осветяване и изчисления елиминират отблясъците от капки дъжд.

Моята работа: Високотехнологични срещи, зависещи една от друга облачни услуги и визуални анализи обещават да преобразят начина, по който работим. Демонстрациите в тази зона включват: интелигентен асистент за срещи, който комбинира и настройва няколко технологии, за да създаде в реално време транскрипция, цитати и превод за групови срещи; три визуални демонстрации за справяне с предизвикателствата на големия обем данни с използване на алгоритми за визуализация и оптимизация – технологията помага за идентифициране на важни модели и отношения, насърчаване на търсенето и откриването на знание и подкрепата при взимане на решения.

Tech Essentials: Тук Intеl показва основополагащи иновации, които ще оформят бъдещите устройства и уебсайтове и ще служат като портали към технологични изживявания. Скалируеми виртуални образи с висока разделителна способност демонстрират реалистично поведение в реално време. Други акценти в зоната са 3D уеб сърфирането чрез технология “River Trail”, нови техники за предпазване на личните данни на потребителите с използване на приложения за лицево разпознаване и интелигентен видео сървър, който може да излъчва видео до няколко клиентски устройства едновременно, като наглася излъчването за типа устройство, което хората използват.

Устойчив живот: В тази зона Intel демонстрира технологии и услуги, които ще дадат на хората, доставчиците на услуги, властите и устройствата способност безпроблемно да взаимодействат в една сигурна среда. Лабораториите на Intel са разработили разнообразни нови сензори, софтуерни агрегатори и интерфейси, които комбинирани могат да отговорят на тези предизвикателства. Показани са технологии, които управляват и контролират енергопотреблението в дома и създават интелигентни офис сгради с локализиран контрол.

Коментар