САЩ разработват оръжие-мълния

Американските военни разработват нов тип оръжие, което действа подобно на мълния, т.е. предизвиква мощни електрически разряди. Лазерна енергия ще се използва за създаване във въздуха на специални плазмени канали, по които ще протича електричеството. Лазерите ще служат също така за насочване на мълнията в целта, съобщи Dvice.com.

Предполага се, че подобно оръжие ще се прилага срещу тежка бронетехника, която е добър проводник на електричество. Военните вече провеждат експерименти с новата лазерна технология, като първите резултати са обнадеждаващи.

По официални данни, технологията използва свръх-кратки лазерни импулси със средна енергия. При работата на такъв лазер, неговото електромагнитно поле привлича електрони от молекулите на въздуха и така се създава желаният плазмен канал, по който тече електричеството. Подобно оръжие поразява целта с изключителна точност.

В момента обаче съществува сериозен проблем, който възпрепятства старта на производството. Необходимо е колосално количество енергия – колкото за цял гъстонаселен град – за работата на лазера, създаващ плазмения канал. Това препятствие ще отложи за неопределено време пускането на “мълнията” в действие.

Коментари по темата: „САЩ разработват оръжие-мълния”

добавете коментар...

  1. Валери

    Предтеча на хиперскока?

Коментар