Съдът става по-важен фактор от пазара в ИТ бизнеса

Патентите войни между технологичните компании стават все по-агресивни и по-мащабни. Съдебните сблъсъци на конкуренти в ИТ бизнеса заплашват да изместят по значимост пазара като фактор за крайния успех.

Статистиката  от последните месеци показва, че най-активни в патентните дела са Apple и Samsung. Двете компании водят спор още от април 2011 г., обвинявайки се взаимно в нарушаване на патенти. Досега са инициирани повече от 20 иска, които се гледат от съдилищата на над 10 страни по света.

Въпреки декларациите за уреждане на спора по „мирен” път и срещата на лидери на двете компании, консенсус не бе постигнат. Причината е, че Apple и Samsung се борят за лидерство на пазара за смартфони и таблети и място за компромиси и отстъпления няма. Съдебните решения остават единственият възможен изход от противоборството помежду им.

Apple претендира, че корейският й конкурент ползва незаконно елементи от дизайна и потребителския интерфейс на iPad и iPhone в своите продукти. Samsung, от своя страна, обвинява Apple в нарушаване на патенти за безжично предаване на данни и за намаляване на консумацията на енергия.

Какви са пазарните позиции на двата гиганта в мобилната индустрия? През първото тримесечие Samsung достави на пазара 42 милиона мобилни телефона, налагайки се като най-големият играч в сегмента. Apple продава по-малко на брой iPhone устройства, но пък получава повече приходи.

Освен това американският ИТ гигант е безспорен лидер на пазара за таблети с дял от 68%, докато Samsung контролира много по-малка част от продажбите. Нещо повече, голямото търсене на iPad изкачи Apple в челото на доставчиците на мобилни компютри, ако към тях се причислят и таблетите.

Извън титаничния сблъсък на Apple и Samsung, правят впечатление и съдебните новини около Microsoft. В последно време софтуерната компания беше въвлечена в редица дела от смартфон производителя Motorola. Така например, неотдавна немски съд забрани продажбите на Windows 7, Internet Explorer, Windows Media Player 12 и Xbox 360 във връзка с иск, касаещ видеостандарта H.264, който се ползва в продуктите на Microsoft. Подобно решение взе по-късно и американски съд.

Двете компании спорят и за технологията Exchange ActiveSync. Комисията по международна търговия на САЩ се произнесе в полза на Microsoft, като в хода на повторно разследване установи нарушения от страна на Motorola, която е ползвала незаконно патента на Micrrosoft в свои мобилни устройства и беше заставена да спре вноса им в САЩ.

Не по-малко интригуващ е сблъсъкът между Google и Oracle, който вече се счита за приключил. Интернет гигантът удържа съдебна победа на Oracle в продължителен спор за използването на Java (технология, придобита от Oracle с покупката на Sun) в мобилната платформа Android. Софтуерната компания, ръководена от Лари Елисън, се обърна към американски съд с жалба за незаконното, според нея, ползване на Java в Android. Решението на съда обаче бе в полза на Google.

Междувременно, Бостънският университет публикува любопитни данни за цената, която плаща индустрията в резултат на дейността на патентните тролове – фирми, чиято единствена дейност е да изнудват играчите на пазара с права върху интелектуална собственост. Според изследването, компаниите са похарчили около 29 милиарда долара за патентни спорове през 2011 година. Впечатляващата сума е платена за такси и компенсации по 5842 патентни жалби.

Коментар