DRAM пазарът се стабилизира

Фалитът на японската компания за памети Elpida доведе до стабилизиране на DRAM пазара. Цените практически не се променят и вероятно тази тенденция ще се запази в дългосрочна переспектива, прогнозира анализаторската компания IHS iSuppli.

 

Elpida, един от най-големите в света производители на DRAM памети, обяви фалит през февруари 2012 г. В момента компанията води преговори за сливане с американската Micron Technology. Интерес към Elpida имат също компаниите Toshiba и Hyhix.

В първите 12 седмици след обявяване на фалита, показателят DRAM Price Index, който отразява промените в цената на паметта, се колебаеше в много тесни граници – от ниво 235 в началото до 243 към 21 май. Индикаторът беше въведен през 2002 г. с първоначална стойност 1000.

IHS iSuppli твърди, че в периода януари-март 2012 г. приходите на производителите на DRAM памети възлизат на 6,2 млрд. долара, което говори за влошаване спрямо предходното тримесечие с 4,4%.

Начело на пазара е Samsung, която има приходи от 2,5 милиарда долара за тримесечието, но бележи спад от 9,7%. Вторият по големина играч, Hynix, отчита спад от 2,7%, до 1,5 млрд. долара. На трета позиция е поставена Elpida с ръст на приходите от 0,9% до 780 млн. долара.

Последна в списъка на iSuppli е тайванската компания Nanya Technology, която бележи ръст от 24,2% и вече държи 4,5% от DRAM сегмента.

Анализаторите прогнозират, че цените на DRAM ще нараснат с 14,52% през третото тримесечие и с 8,2% през четвъртото. За това ще способстват намаляванeто на излишъка и очакването сливане на Micron и Elpida.

Коментар