Ще черпим немски опит в хай-тек парковете

Българска делегация, водена от президента Росен Плевнелиев, ще посети технологичния център "Адлерсхоф" в Берлин по време на двудневна визита в Германия, започнала днес. Президентът е съпроводен от председателя на БАН акад. Стефан Додунеков.

 

Технологичният парк "Адлерсхоф" в Берлин  е един от най-успешните центрове за развитие на високите технологии и научните изследвания в Германия, съобщи сайтът на БАН. Основан е през 1991 г. и за близо 20 години съществуване се е разпрострял на площ от над 4 кв. км.

На територията му се намират над 400 компании, научни институти, лаборатории, включително и шест от институтите на университета "Хумболт". Компютърни науки, математика, физика и химия са основните научни дисциплини, които се развиват в "Адлерсхоф", а развойните дейности и изследвания, които са водещи за центъра, освен в IT – сектора, са в сфери като оптико- и микроелектрониката, битехнологиите и екологията.

В берлинския технологичен парк работят близо 15 000 души и 8000 студенти. До момента "Адлерсхоф" е привлякъл близо 2 млрд. евро инвестиции.

Както е известно, изграждането на подобен парк в София е една задачите, с които президентът Росен Плевнелиев се ангажира пряко. Немският опит безспорно може да е от голяма полза за бъдещия проект. 

Коментар