Мобилно робство – по-малко работа в офиса, повече у дома

Мобилните технологии сега позволяват на служителите да работят където и когато пожелаят. Това е едновременно и добра, и лоша новина. Промяната  довежда до прекарване на по-малко време в офиса, но пък означава повече работни часове.Ново проучване, проведено от Good Technology, разкрива, че типичният американец  работи извънредно около месец и половина всяка година, за да отговори на всички телефонни обаждания и имейли. Според изчисления, обикновеният служител извършва около 30-часов труд извън пределите на работното място само за един месец.

Докато повече от половината анкетирани заявяват, че работят допълнително, за да поддържат добра организация, то останалите признават, че нямат друг избор освен да останат винаги на линия. Също така голяма част от хората не се разделят с мобилното си устройство дори и през нощта, то винаги стои близо до леглото им.

Какво показва статистиката:

• 68% от хората проверяват електронната си поща преди 8 часа сутринта;
• За първи път през деня американецът проверява телефона си рано сутрин към 7 ч. и 9 мин.;
• 50% от работещите следят имейлите си докато са все още в леглото;
• 40% продължават да извършват работа, свързана с електорнната поща, след 10 часа вечерта;
• 69% не могат да заспят преди да проверят работния си имейл;
• 57% проверяват пощата си, дори когато са със семейството на разходка или екскурзия;
• 38% не се отделят от електронната работна комуникация дори по време на вечеря.

Източник: проучване на Gold Technology, публикувано от AllThingsDigital

Но как ли се отразява всичко това в семейството? Около една четвърт от запитаните твърдят, че извънредната им работа води до разногласия с техния партньор, но повече от половината не споделят за наличие на кавги у дома, най-вероятно поради факта, че половинката им или друг важен човек за тях е прекалено зает със своите собствени задачи.

Коментар