Dell поглъща Quest за 2,4 млрд. долара

Dell обяви, че поглъща компанията Quest Software за сумата от 2,4 милиарда долара. Тексаският производител на компютри ще даде по $28 за всяка акция на разработчика на корпоративен софтуер за управление и защита на данни.

 

Сделката вече е одобрена от бордовете на директорите на двете компании. По план, поглъщането трябва да приключи през третото тримесечие на 2012 г. след преминаване през стандартните процедури и одобрение от акционерите на Quest.

Няколко други играчи също се интересуваха от Quest Software. В началото на март компанията обяви, че е приела предложението от 2 мрлд. долара на частния инвестиционен фонд Insight Venture Partners.

По-късно обаче ръководството на Quest се отметна с аргумента, че има по-изгодна оферта в размер на $2,32 млрд. Предполага се, че предложението е дошло от Dell.

Отказът от сделка с Insight ще струва на Quest $37 млн., от които $25 млн. глоба и $12 млн. компенсация за фонда, предаде Ройтерс.

Quest специализира в разработката на софтуер за управление и защита на данни, оптимизация на производителността, управление на работни места, сървърни Windows приложения, акаунти и контрол на достъпа.

Технологиите и решенията на Quest ще влязат в портфолиото на подразделението Dell Software Group и ще разширят предложенията на Dell към корпоративни потребители. Сделката е част от нова стратегия на Dell, целяща да превърне компанията в доставчик на комплексни, готови корпоративни решения.

Коментар