Велосипед захранва ARM сървър

Поредно доказателство за енергийната ефективност на чиповете ARM идва от демонстрация на HP сървър, захранван от колело, по време на конференцията Red Hat Summit.

Машината на HP използва процесор, произведен от Calxeda по лиценз на британския ARM Holdings, който налага едноименната архитектура като алтернатива на x86.

В демонстрацията сървърът се захранва единствено от преобразуваната в електричество мускулна сила на Джон Мастърс, докато върти педалите на велосипед.

Оборудването за целта включва 400-ватов инвертор и система за непрекъснато подаване на захранване с капаците на батерията 35 амперчаса. Колелото поддържа работата на компютър с 32 ядра ARM.

В момента на пазара за сървъри доминират процесорите с архитектура x86, но в бъдеще ситуацията може да се промени. ARM се опитва да пробие в този сегмент, разчитайки на своята енергийна ефективност.

Чиповете ARM се ползват масово в смартфони и таблети. Като техни недостатъци за сървърни приложения се посочват малката им производителност, липсата на съвместимост с наличните приложения, както и на 64-битова адресация на паметта.

Коментар