Таблетите ползвани най-често за е-поща

Таблетите стават все по-популярни като инструмент за ежедневните дигитални занимания. Ново проучване на Gartner разкрива какво най-често правят хората със сензорните екрани на тези устройства.

Оказва се, че таблетите се ползват основно (при 81% от анкетираните) за проверка на елeктронната поща. Други популярни приложения са четенето на новини в интернет (69%), гледането на прогнози за времето (63%), общуване в социални мрежи (62%) и игри (60%).

Над половината от притежателите на таблети четат електронните издания на вестници, списания и книги, отказвайки се от хартиените им варианти. Средно, един на всеки трима анкетирани използва таблета за четене на книги (13% ползват за тази цел компютър и 9% – телефон).

В проучването са участвали не само хора, които притежават таблети, но и потребители на стационарни компютри, телевизори и мобилни телефони. Анкетираните, които имат таблет, разкриват, че редуват използването на различни устройства, без да игнорират едно за сметка на друго. На практика, те ползват това устройство, което им е подръка или което е по-подходящо за определена задача.

Участниците в проучването споделят също, че вече използват с 20% по-рядко компютрите си – настолни или мобилни – в почивните дни. Резултатите показват още, че потребителите все по-често ползват таблети в дневната, спалнята и кухнята.

Мъжете сами купуват мобилните си устройства, докато жените предпочитат да им ги подарят. По правило, хората купуват таблети заради формата на устройството – то има малки размери и е леко. 45% от анкетираните не дават таблета си на друг човек.

Коментар