Шефът по ИТ сигурността става значима фигура

Проблемът с информационната сигурност придоби особено важно значение в последните години. Компаниите започнаха да отделят по-голямо внимание и средства за компютърна защита, вкл. за по-добра информираност и ефективно взаимодействие между ръководството и ИТ отделите.

В тези условия мениджърът на отдела за защита на информацията става все по-значима фигура, като се превръща от обикновен технически ръководител в пълноценен лидер по бизнес стратегии на компаниите, установява ново проучване на IBM сред шефове по компютърна сигурност в целия свят.

Ръководителят на отдела по информационна сигурност, т.нар. CISO (Chief Information Security Officer), вече отговаря за много аспекти от бизнеса, например за интелектуалната собственост на компаниите, техните търговски марки, потребителски данни и др.

Около две трети от CISO мениджърите, взели участие в проучването, извършено от Gartner, споделят, че се отнасят към сигурността много по-сериозно, отколкото преди две години. Отчасти това е предизвикано от големите инциденти с взлом на корпоративни мрежи и изтичане на данни. CISO вече не реагират лениво на подобни киберпрестъпления, а активно разработват и реализират стратегии за предотвратяване на инциденти в бъдеще.

Според IDC обаче, съвременните компании развиват политики на сигурност, но все още не ги поставят в списъка с приоритети. Много ръководители на отдели по информационна сигурност не осъзнават важността на тясното взаимодействие с шефовете на компании при разработка на бизнес стратегии в областта на сигурността.

Коментари по темата: „Шефът по ИТ сигурността става значима фигура”

добавете коментар...

  1. Admin

    Сашко, това са резултати от проучване, а не авторска статия! Хубаво е да сте критичен, но критикувайте с аргументи!

  2. Sashko

    Статията ме разочарова ! 🙁
    Дано само автора да е на това ниво… CISO-тата, съм сигурен, не са толкова зле… а дано.

Коментар