Съветват Nokia да мине на Android

Жан Луис Гасе, бивш изпълнителен директор на Apple посъветва Nokia да премине към мобилна платформа Android. Гасе, който ръководи компанията от Купертино през 80-те години на миналия век, припомня, че още преди време е приканил Nokia да се откаже от Symbian в полза на платформата на Google.


Жан Луис Гасе критикува остро шефа на Nokia – Стивън Елоп
 

„Казах им: оставяйте всичко и преминавайте към Android", спомня си Гасе пред онлайн изданието Computing.co.uk. Той смята още, че Nokia би могла да интегрира в новата платформа онлайн магазина за приложения Ovi и да пусне качествено нови Android смартфони.

Вярно, Nokia щеше да се сблъска със Samsung на Android пазара, но компанията имаше сили да конкурира корейците, посочва Жан Луис Гасе.

Бившият шеф на Apple не пести и критиките си към настоящия главен изпълнителен директор на Nokia – Стивън Елоп. По неговите думи, Елоп няма ни най-малка представа от спецификата на производство на смартфони и управление на подобни компании.

Гасе обвинява Стивън Елоп в престъпна недалновидност, заради която Nokia продължава да пропада. В частност се посочва невъзможността за обновление на Lumia устройствата от Windows Phone 7 до очакваната Windows Phone 8, което автоматично прави остарели дори и най-новите модели на смартфона.

Стивън Елоп трябва незабавно да подаде оставка, както навремето направи Оли Пека Каласвуо. Още по-добре би било ако го последват и други шефове на Nokia, а на тяхно място дойдат хора, които разбират мобилния бизнес, заключава бившият глава на Apple.

В началото на 2011 година, губейки пазарни позиции, Nokia пое по радикално нов път. Компанията загърби собствената платформа Symbian за сметка на Windows Phone от Microsoft. Засега партньорството не дава желания резултат, Nokia продължава да потъва и все по-често името й е спряга за покупка от някой по-голям играч, вкл. Microsoft.

по темата: „Съветват Nokia да мине на Android”

добавете коментар...

  1. z

    и HTC 🙂

  2. Нъц

    „Казах им: оставяйте всичко и преминавайте към Android" и " собствената платформа Symbian" – тези 2 изречения са достатъчни, за да се схване идеята "Nokia, ние от Аpple няма да ви позволим да развиете персонално устройство със ваш собствен софтуер, защото ние трябва да сме олигарси в областта. Така, че култутно минете на Android, пък се разбравяйте с всички останали конкуренти на пазара, ползващи същата ОС като вас."

  3. мърморко

    нека майкрософт ги купят за да остнат на пазара, само самсунг и епъл 🙂

Коментар