Държавата поде нова антипиратска кампания

В продължение на кампанията си от 2010 г., която доведе до спад с 2 пункта в нивото на софтуерното пиратство в България, в началото на юли Министерството на културата, този път съвместно с Националната агенция по приходите, стартира нова превантивна кампания, която информира бизнеса за необходимостта от постоянен контрол върху използваните компютърни системи и инсталираните върху тях софтуерни продукти, съобщиха от BSA (Сдружение на издателите на бизнес софтуер).

Адресати на обръщението са всички регистрирани по ДДС търговски субекти в страната. Решението за провеждане на кампанията е взето на заседание на Съвета за закрила на интелектуалната собственост към министъра на културата и е в изпълнение на приетия от Съвета План за противодействие на интелектуалното пиратство в България.

Използваният нелицензиран софтуер в България през миналата година е спаднал с 1 пункт, според скорошен глобален доклад за пиратството, изготвен от IDC и Ipsos Public Affairs. Независимо от това, страната ни достигна най-ниското отчетено ниво на софтуерно пиратство от 64%, като загубите за софтуерната индустрия в резултат на пиратството са спаднали до 78,7 милиона евро или до 102 милиона щ.д. (в сравнение със 113 милиона щ.д. през 2010 г. и 115 милиона щ.д. през 2009 г.), съобщи BSA.

Според сдружението, ефективната формула за нормализиране на софтуерния пазар съчетава информационно-превантивна с контролно-санкционна дейност.

След серията от проверки през май и юни, още в самото начало на юли служителите на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” на ГДБОП извършиха нова проверка в офиса на софийската фирма, занимаваща се със строителство на инфраструктурни проекти, както и с проучване, проектиране и строителство на жилищни, търговски и промишлени сгради. Върху седемте компютърни системи, намерени в офиса на фирмата в работен режим, са установени множество нелицензирани копия на различни компютърни програми, стойността на които по предварителни данни надхвърля 70 000 евро.

BSA очаква, че в резултат на новата кампания и съпътстващите контролни действия, през 2012 г. страната ни ще отбележи осезаем спад в нивото на софтуерното пиратство.

Коментари по темата: „Държавата поде нова антипиратска кампания”

добавете коментар...

  1. Casper

    Под претекст "борба с незаконен софтуер" в тази "държава" реално само се разчистват сметки с конкурентни фирми!

  2. TERMINATORъ

    TERMINATOR, здравей.
    искам само да те попитам къде работиш,с какво се занимаваш, колко пари получаваш, а на колко се осигуряваш??? За какво да говорим повече? ………..

  3. TERMINATOR

    Да направят заплатите на хората от 500 лв. на 2000 лв. и тогава няма проблем да си купуваме софтуера. Какво ми се правят на интересни ? С тия малки заплати хора кое по напред да плащат бе гадови мръсни, пиявици такива ? Изпихте ни кръвта бе изроди гадни, и сега с това увеличение на тока, водата, газта и малките ни заплати искате и софтуер за 200 $ ли да си купуваме ? Оставка! Долу правителството! Братя българи осъзнайте се че това правителство отдавна не е в интерес на народа, то е срещу народа. Чудят се как да ни смучат кръвта. Оставка!

  4. Защото

    Така е, а и защото те издържат партиите. А кога ще предприемат действия срещу телевизии и фирми, които реват за авторските права, но нарушават драстично лицензните споразумения, ако въобще са подписали такива. Ааа, забравих, защото и тия са наши хора – халваджия за бозаджия…

  5. Анонимко

    Поредния случай в който Лъжеца вика "Дръжте Крадеца" …

  6. Защо

    Защо държавата не предприеме действия срещу мафиотските структури които увеличават всичко – ток, вода, газ, бензин, парно, храни. Охоо забравих, точно тези са самата държава.

Коментар