Ericsson сключи голяма сделка с Ростелеком

Ростелеком, четвъртият по големина национален оператор в Русия с присъствие във всички региони, подписа договор с Ericsson за пускане на нова мобилна мрежа и мрежа за доставка на съдържание (CDN).

43 милиона домакинства, които Ростелеком обслужва, ще могат да ползват конвергирани мобилни и фиксирани услуги, както и подобрено видео и медийно съдържание, съобщиха от шведската компания.

Мрежата с най-голямо покритие на територията на страната ще обхваща над 60% от населението. Тя ще бъде изградена с оборудване и цялостно мобилно решение на Ericsson, вкл. системи за управление на операциите (OSS) и „packet core” решение. Ericsson ще инсталира базови станции RBS 6000 на 4 000 локации, които поддържат GSM/EDGE и WCDMA/HSPA и могат да се интегрират с LTE. Мрежата ще има общ капацитет от 1 терабит в секунда.

В големите градове като Москва и Санкт Петербург, проникването на мобилните услуги достига 210% през последните години. Новата мрежа на Ростелеком ще обезпечи тези големи градове, а също Новосибирск и Екатеринбург.

Със своето 143-милионно население, Русия представлява най-големият мобилен пазар в Европа. През първото тримесечие на 2012 г. мобилните връзки в страната достигнаха 227 милиона.

Коментар