Япония арестува дете, написало вирус

Приетият миналата година в Япония закон срещу създаването и разпространението на вируси действа с пълна сила. Полицията в страната не се церемони с никого, дори и когато авторът на вирус е дете.

13-годишен ученик изпита на гърба си силата на закона, който предвижда наказание дори и само за съхранение на вирус на локалния компютър. Според публикация в Slashdot.com, полицията в Киото е арестувала тийнейджър, който е написал компютърна програма-вирус.

Заедно с детето е задържан и 23-годишен мъж, за когото се смта, че е обучил младия си приятел да пише зловредни програми.

По всичко личи, че Япония взима крути мерки срещу кибрепрестъпленията. Наскоро в страната бе приет закон, който предвижда сурови наказания за нарушителите на авторски права. От началото на октомври криминална отговорност ще носят освен ъплоудърите, но и потребителите на пиратско съдържание.

Незаконно сваляне на филм или компютърна програма ще коства на нарушителя затвор до 2 години и глоба в размер до 25 000 долара, в зависимост от степента на престъплението.

Коментар