Кибервойна би ни върнала векове назад

Въпреки повишената активност в борбата срещу киберпрестъпността, светът е застрашен от възникване на нови заплахи. Възможно последствие от развитие на апокалиптичен сценарий е разрушаване на съвременното общество, предупреди Евгений Касперски – генерален директор на Лаборатория Касперски, по време на конференция „Digital Agenda Assembly” в Брюксел.

По неговите думи, предотвратяването на евентуална киберкатастрофа е възможно само с напълно преразглеждане на подхода към интернет сигурността на промишлените системи и ключовите възли на инфраструктурата. Правителствата и независимите международни организации като UN-IMPACT и Интерпол осъзнаха мащаба на съвременната киберпрестъпност и започнаха активно да си сътрудничат в борбата с тази заплаха.

Касперски алармира, че има потенциал за използване на софтуера като кибернетично оръжие, способно да нанесе на физическите обекти такъв сериозен удар, какъвто биха причинили традиционните оръжия. Под угроза са промишлените, транспортните и енергийните системи, заводите и военните обекти.

В случай на реализация на най-лошия сценарий, човечеството може да бъде върнато няколко века назад – към придвижване с коне, хартиените книги, обикновената поща и осветлението със свещи… Но най-лошото е, че в настоящия момент просто не може да бъде осигурена защита от подобни атаки, заяви Касперски.

„Трябва напълно да бъде променен подходът към разработка и използване на софтуер за промишлени системи. Това може да отнеме 10-20 години и според мен е проект на границите на възможното”, казва основателят на една от най-големите компании за сигурност.

Конференцията „Digital Agenda Assembly” в Брюксел бе посветена на създаването на безопасно цифрово бъдеще на основата на ръст и иновации.

Коментари по темата: „Кибервойна би ни върнала векове назад”

добавете коментар...

  1. по-полека

    Всъщност тези заплахи стават все по-близки, макар и да ни изглеждат далечбни.

    Глобалната мрежа играе значително по-голяма роля. Например откъдето минава интернета, оттам минава и телефонията, частните мрежи на компании и държавни структури.

    Спри интернета и телефонията и само чакай какъв транспортен и хранителен хаос ще настане само за дни в големите градове. Вандализма и дезорганизацията на обществото е на следващ ред.

  2. Дани

    Тоя плаши гаргите със свойте глупости.
    Разчитат ли въобще че някой, който реално има представа от нещата ще се съгласи изобщо ?

  3. Георги

    па съм язе…
    а можеби не са му бутнали пари – само са му обещали той да е доставчика на софтуерните продукти … властта е по сладка от парите

  4. Георги

    Тоя Касперски последните месеци взе все повече и повече да вдига олелия за тези кибер атакаи.. да не би някой да му е бутнал едни пари и сега да лобира за някакъв вид глобална кибер полиция… а ма те май и САЩ за това се пънат от едно известно време, нееее това е съвпадение.

  5. КАШПИРОВСКИ

    Хайде по-полека!

    Чак пък с векове!Да , сега всичко се управлява от компютри , но дпкато не изгърми някой АЕЦ , всичко друго е преодолимо.Всеки над 35-40 години все още помни времето , когато компютри имаше само в местните изчислителни центрове , а и влаковете , и корабите , и автомобилите , прекрасно си вървяха и без компютри , както и в заводите на повечето стругове и фрези , прокатни станове ,и т.н. машинарии (изключвам CNC машините!) , изобщо , ама изобщо не им трябваше не само интернет , ами и каквито и да са компютри…Някой от вас да е виждал процесор или някакъв чип в обикновената ел.крушка , или в контакта?На тоалетната ви чиния трябва ли и интернет?Да , интернет става все по-важен, но да не надценяваме ролята и възможностите му – всеки собственик на iДжаджа , ходи на едното място , и си върши работата без прякото и участие(освен ако не чете от нея инструкции как да го направи:))))

Коментар