Пазарът на LTE устройства ще експлодира

Продажбите на LTE-устройства ще отбележат бурен ръст едновременно с разгръщане на мрежи от четвърто поколение (4G) по целия свят. По данни на китайския Институт за изследвания и консултации (MIC), през 2016 г. ще бъдат доставени 586 милиона смартфона с поддръжка на LTE плюс 154 милиона други LTE устройства от рода на мрежови адаптери и маршрутизатори.

За сравнение, през настоящата година анализаторите очакват продажбите на LTE устройства да достигнат съответно 64 милиона (за смартфоните) и 41 милиона (за останалите терминали). Най-висок ръст в доставките на подобни устройства ще бъде регистриран през 2013 г., когато продажбите ще се увеличат 2,5 пъти, пише digitimes.com.

4G технологията ще се внедрява активно в различни мобилни устройства, вкл. смартфони, таблети, портативни точки за достъп и безжични широколентови модеми, прогнозира наскоро и ABI Research. Делът на LTE ще нараства лавинообразно, тъй като повечето оператори не поддържат конкурентната WiMAX технология, поясниха анализаторите.

Коментар