Уволнени от Nokia правят фирма за смартфони

Бивши служители на Nokia, освободени при реорганизациите в компанията, създадоха фирма за разработка на смартфони с платформа MeeGo. Техни партньори в стартъпа Jolla са ентусиасти, обвързани емоционално с мобилната операционна система.

По информация, публикувана в LinkedIn, екипът включва професионалисти от отдела на Nokia за разработка на MeeGo N9, други бивши работници на финландската компания и членове на MeeGo общността.

Jolla няма бизнес отношения с Nokia и не планира създаване на обновления за N9 или N950. Начело на компанията е Марк Дилън, който прекара 11 години в Nokia, като през 2006 г. стана главен инженер на проекта MeeGo.

Nokia създаде нещо наистина прекрасно – най-добрия в света  продукт за смартфони, който заслужава по-нататъшно развитие, се казва в официално изявление на Jolla. Компанията ще обедини усилията на талантливи хора, за да осигури успешно бъдеще на MeeGo.

Nokia прекрати официално проекта MeeGo на 5 юли т.г. Компанията бе напусната практически от целия екип разработчици, отговорни за развитие на платформата.

Коментар