Учени създадоха робот управляван с мисъл

Учени успяха да създадат и тестват робот, управляван с мисъл. Разработката, дело на групата VERE (Virtual Embodiment and Robotic Re-embodiment), използва технология fMRI, която следи активността на мозъка на човека и предава сигнали към машината, съобщи сп. New Scientist.

Първите тестове с дистанционно управление на устройството с мисъл са проведени от израелска лаборатория по роботи. Роботът извършва прости действия, като например придвижване в стая след човек и откриване на чайник, получавайки само сигнал от камерата, вградена в главата му.

Към момента технологията работи с известно закъснение, но учените обещават да преодолеят този недостатък в бъдеще. Един от изследователите сравнява технологията с филма Аватар.

Предполага се, че тя може да намери полезни приложения, помагайки на парализирани хора да управляват с мисъл своите помощници-роботи.

fMRI може да бъде заменена и със система за запис на биотоковете на мозъка на човека с помощта на електрод. Учените планират да тестват подобна технология в бъдещите прототипи на робота с ръст колкото човек.

Коментар