Intel сваля цени под натиск от AMD

Intel възнамерява да намали цените на някои процесори, за да стимулира поевтиняване на ултрабук компютрите – категория тънки и леки ноутбуци, по подобие на MacBook Air, тласкана напред от процесорния гигант.

 

Този ход на Intel е насочен срещу конкуренцията от страна на Apple, таблетите и тънките лаптопи на база AMD. Според анализатор от Williams Financial Group, цените на ULV процесорите Core i3 ще паднат с 25-27 долара, съобщи eweek.com.

С появата на първите ултрабуци Intel предприе редица стъпки за намаляване на цената им под $1000$, за да конкурира успешно MacBook Air. Междувременно обаче на пазара се появиха много таблети с цени под $500$, като се предполага, че те възпрепятстват в известна степен продажбите на ултрабуци.

Освен това AMD, конкурент на Intel на пазара за процесори, пусна ускорените хибридни чипове APU Trinity, предназначени за ултратънки ноутбуци с цена под 500$. Според анализаторите, именно действията на AMD са ключовият фактор, който принуждава Intel да намали цените на своите процесори за ултрабуци.

Удар по амбициите на Intel нанесе HP, която предпочете процесорите на AMD за своите Sleekbook компютри. Това позволи на ИТ гиганта от Пало Алто да предложи модели с цени от $700$, които са значително по-евтини от ултрабуците.

Коментар