Е-правителството тръгна с 46 сървъра и 15 терабайта

46 сървъра и 15 терабайта (TB) дисково пространство има в контролния технически център на електронното правителство. Това стана ясно днес, по време на откриването на центъра в Дом 3 на резиденция Бояна от министър Николай Василев.
Пуснатата система е етап от проекта за Интеграционна система на електронното правителство (ИСЕП), който стартира през септември 2006 г. Центърът ще осигури условията за електронни услуги от държавната администрация към гражданите и бизнеса и ще обедини съществуващите информационни регистри.
Контролният технически център ще предостави на потребителите една точка за достъп до административните услуги чрез изграден за целта общ интернет портал. Той ще бъде структуриран на принципа „събития от живота" и ще събира на едно място всички вече реализирани електронни услуги както на централно, така и на местно административно ниво.
В техническата инфраструктура на центъра ще бъдат интегрирани няколко подсистеми за електронно удостоверяване. Сред тях са системите за управление на работни процеси, документи и информационни ресурси, предоставяне на електронни услуги, публичен ключ/частен ключ (PKI), защитена електронна поща, интерактивно дистанционно обучение на държавните служители, доставяне на гео пространствени е-услуги и управление на човешките ресурси.
Специален криптографски модул ще осигури защита на информацията и подпечатване на електронни документи.
През септември 2006 г. след публична процедура МДААР възложи на компанията „Хюлет Пакард България" ЕООД, в консорциум с фирми подизпълнители, изграждането на Интеграционната система на електронното правителство (ИСЕП). Договорът е на обща стойност 5 054 170 лв. (без ДДС). Той предвижда за срок от 11 месеца да бъде изградена система за предоставяне на леснодостъпни административни електронни услуги за гражданите и бизнеса.

Коментар