Забраниха на YouTube да показва “Оскар”-ите

  
Популярният сайт за безплатни видео услуги YouTube беше принуден да изтегли всички клипове с епизоди от церемонията по връчването на престижните награди за киноизкуство "Оскар". Както съобщава Variety, ръководството на сайта е направило това по изричното искане на американската академия по киноизкуства и науки.

По думите на нейния изпълнителен администратор Рик Робертсън, киноакадемията е уведомила YouTube, че е недопустимо да се разпространяват такива материали, тъй като подобни действия противоречат на политиката на използване на запазената марка.
Variety отбелязва, че някои фрагменти от шоуто в нощта на връчването на наградите са били сред най-често гледаните видео материали в YouTube през тази седмица. Така например музикалната елегия на Уил Феръл за това, че комедиите никога не печелят Оскари, изпята с Джак Блек и Джон Рийли, е гледана повече от 250 хиляди потребители, преди да бъде заменена от съобщението: „Това видео вече не е достъпно, поради оплакване за нарушаване на авторските права от страна на академията за киноизкуства и науки.“
На официалния уеб сайт Oscar.com, който се ръководи съвместно от американската киноакадемия и ABC.com на „Дисни“, е поместен един петминутен видеоклип с избрани моменти от продължилата 3 часа и 51 минути церемония. Достъпни са също и кратки интервюта в кулоарите с някои от лауретите, предшествани от реклами. Единственият елемент от неделното шоу, който остана на YouTube, е една от многото реклами: кинематгорафичен спот на Apple, рекламиращ iPhone.

Коментар