Честите обновления „убивали” Firefox

Твърде честите обновявания на Firefox влияят негативно на популярността на браузъра, смята бившият разработчик от екипа на Mozilla – Джоно ДиКарло. По неговите думи, проблемът не е в самите обновления, а в начина на тяхното предоставяне към потребителите.

Резултатът е, че Firefox губи потребители, които се насочват към Google Chrome. „Безкрайният поток от обновления води до това, че потребителите преминават към Chrome – т.е. правят това, което ние се опитвахме да предотвратим”, споделя ДиКарло пред webmonkey.com.

Масло в огъня наливат и постоянните промени в интерфейса на браузъра. „В моята работа разбрах, че най-добрият начин за постигане на високо ниво на използваемост е да престанем да променяме постоянно потребителския интерфейс. Няма по-добър UI (потребителски интерфейс) от този, който познавате, и няма по-лош от този, който познавате, но ви се налага отново да го изучавате”, коментира разработчикът.

Общността на Mozillа приема нееднозначно думите на своя колега. Чуват се немалко критики по негов адрес, като дори сайтът му се задръсти от желаещи да коментират неговото изказване.

От известно време насам Mozilla пуска по ускорен график нови версии на своя браузър. Актуална в момента е версия 13, но вече се говори за новите възможности и интерфейс на версия 16. Много крайни потребители не са доволни от честите обновявания, които вероятно са проблем и за разработчиците на приложения.

Коментар