България окончателно се отказва от АСТА

С решение от вчера българското правителство прекратява окончателно процедурата по сключване на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането, известно като ACTA.

 

Правителството отказа да даде съгласие България да участва в производството по постановяване на становище пред съда на ЕС, образувано по искане на Европейската комисия за тълкуване дали Търговското споразумение за борба с фалшифицирането между ЕС и неговите държави членки, Австралия, Канада, Япония, Република Корея, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Швейцария и САЩ е съвместимо с договорите и по-специално – с Хартата на основните права на ЕС.

По-рано тази година, на 15 февруари, правителството прие решение за спиране на процедурата по сключване на ACTA от страна на България. В началото на юли и Европейският парламент отказа да одобри подписването на споразумението.

Според много правозащитници, ACTA влиза в сериозно противоречие с правата на гражданите за свобода на словото и конфиденциалност на личната информация. Обикновените потребители пък се опасяват от задължението на интернет доставчиците да информират за потенциални нарушения на авторските права.

Споразумението предвиждаше също, при преминаване на граници митничарите да проверяват компютрите на потребителите за наличие на пиратски софтуер.

Коментар