Микро-център за данни се монтира на улицата

Американската компания AOL показа прототип на компактен център за данни, предназначен за монтаж на улицата. Устройството с размери на стелаж е първа стъпка от амбициозен план на AOL да промени своята инфраструктура с помощта на малки, автономни ИТ центрове, които се управляват дистанционно.


Компактният център за данни на AOL ще позволи на компанията да е по-близо до крайните си клиенти
 

AOL Micro Data Center побира до хиляда виртуални машини, съобщават от компанията. Първоначално той ще бъде монтиран в обектите на AOL в Далас, щата Вирджиния.

Устройството може да работи практически при всякакъв климат и не изисква промишлено ниво на инфраструктурата, както големите центрове за данни.

AOL развива концепция, която се прокарва и от други компании вече няколко години. Elliptical Mobile Solutions, SGI и АСТ Modular предлагат микрокорпуси още от 2008 г., но преди всичко като нишови продукти с много ограничена сфера на приложение.

Малкият, стандартизиран формфактор на AOL Micro Data Center позволява бързо разгръщане на инсталациите на всяко място. Така компанията може да се приближи до крайните клиенти и да намали зависимостта от комерсиалните мрежи за доставка на съдържание.

Микро-центровете за данни фигурират и в някои интересни изследователски проекти с използване на възобновяема енергия. Така например, Rutgers University и HP съвместно експериментират с неголям център, захранван от слънчева енергия. Следвайки "слънцето", технологията премества ИТ натоварването към ресурси в различни региони.

Коментар