Седемдневен маратон уби китайски геймър

Млад мъж от Североизточен Китай прекарал почти цялата седемдневна ваканция по случай лунната Нова година пред компютъра си, увлечен във видео игри. В крайна сметка обаче се строполил мъртъв в края на маратонската сесия, предаде Ройтерс.

Местните медии не съобщават името на 26-годишния китаец от град Джинзоу, провинция Лиаонинг, колабирал в събота, последният ден от новогодишната ваканция в Китай. Това било потвърдено от родителите му пред държавното издание China Daily. Единствената персонална подробност е, че младежът бил с наднормено тегло от 150 кг.

Местният учител Ксу Ян казал пред China Daily, че скучният живот по време на новогодишните празници е подтикнал много хора да се обърнат към компютърните игри за забавление. Той обяснява, че за китайците през ваканцията е имало само две възможности за забавление: телевизия или компютър. Какво друго биха могли да правят през ваканцията, когато всички магазини и кафетерии са затворени?

В последните години в Китай се забелязва обезпокоително увеличение на броя на тийнейджъри и младежи, пристрастени към Интернет. Не помагат опитите на властите да ограничат достъпа им до Интернет кафетата и компютърните зали, както и да ограничат времето за онлайн игри. Около 2.6 милиона, или 13% от 20-те милиона потребители на Интернет в Китай под 18 години, са класифицирани като пристрастени, съобщава държавната медия.

Коментар